Haberler

Mitoloji Oyunlardan Öğrenilir Mi? – Dante’s Inferno

Oyunlarda mitoloji teması denince eminim hepinizin aklına belli başlı birkaç isim geliyordur. Yıllar boyunca oyunlarda bol bol kullanılmış ve başarılı/başarısız birçok projeye ev sahipliği yapmış bir temadır mitoloji. Mitoloji içerikli oyunlar her zaman kemik bir hayran kitlesine sahiptir çünkü çoğu insan çevresinden duyduğu efsane ve destanları bizzat deneyimleme fikrinden etkilenir. Mitoloji temalı oyunlar da işte insanlara bunu vadeder: Efsaneleri yaşatmayı.

Her zaman bu efsaneleri layığıyla yaşatamasalar da bu temayı kullanarak başarıya ulaşmış oyunların sayısı göz ardı edilemeyecek kadar fazla. “Mitoloji Oyunlardan Öğrenilir Mi?” yazılarımızda mitoloji temasını ele alan oyunlar üzerinde duracak ve bu oyunlardan öğrendiğimiz, farklı coğrafyaların kültürlerine ait mitolojik bilgilerin ne kadarının doğru, ne kadarının kurgu olduğunu tespit edeceğiz. Bakalım mitoloji, oyunlardan öğreniliyor muymuş?

Dante’s Inferno

Oyunda işlenen mitoloji: Hristiyan Mitolojisi

İtalyan yazar Dante Alighieri’nin Cennet, Cehennem ve Araf’ı anlattığı, kendine Hristiyanlık Mitosunda genişçe bir yer bulan İlahi Komedya eserinin ilk bölümü olan Cehennem kitabı aynı zamanda 3 kitap arasında en çok ilgi görenidir.

Günümüzde çoğu yapımda gördüğümüz ve bizlerin de aklında oluşmuş olan 9 katmanlı ve aşağı indikçe acı seviyesi artan Cehennem modeli bu kitapta oluşturulmuş ve detaylarına inilmiştir. İlahi Komedya üçlemesinin genelinde olduğu gibi Cehennem kısmında da Dante, hayali bir yolculuktadır. Bu yolculukta Beatrice tarafından gönderilmiş tur rehberi ünlü şair Vergil’dir ki kendisi aynı zamanda Dante’nin idolüdür. Bu serüven boyunca hangi katmanda kimlerin ne cezalar çektiği ve Cehennem’deki mitolojik yaratıklar anlatılırken, Dante bir yandan da tanınmış isimlerin ruhları ile karşılaşır.

2010 yılında çıkış yapmış Dante’s Inferno ise bu uzun, tüyler ürpertici serüveni biz oyunculara deneyim ettirmeyi amaçlar. Oyunun aldığı yorum ve puanlara bakacak olursak bir efsane olmasa da gayet güzel bir oyun olduğu kanısına varabiliriz. Peki Dante’s Inferno bir hack and slash oyunu olarak bizlere Dante’nin yolculuğunu kitaba ne kadar uygun bir şekilde aktarmış? Dante’s Inferno oynarken Dante’nin Cehennem’i hakkında öğreneceğimiz bilgilerle, yazılı olanlar arasında farklar var mı?

Baştan söylemeliyim ki Dante’s Inferno oyununu kitabın birebir bir uyarlaması olarak değerlendirmeye almak çok yanlış olur. Oyunun hikayesinin temeli kitapla uyuşsa da kitaptaki deneyimi oynanabilir hale getirmek için kurgulanmış birçok olay olduğu da bir gerçek. Karakterimize bakacak olursak kitapta melankolik bir şair olan Dante oyunda bir Haçlı Şövalyesi olarak karşımıza çıkıyor. Kendisi Haçlı Seferleri süresince birçok günah işlemiş bir asker. Ölüm ile yüzleşmesinden sağ çıkan Dante eve döndüğünde sevgilisi Beatrice’in öldüğünü görüyor. Ruhu cehenneme hapsolmuş Beatrice’i kurtarmak için cehennemin 9 katmanını geçmeyi göze alan yürekli savaşçı yolculuğu boyunca geçmiş günahları ile yüzleşiyor. Yolculuk sırasında ise tıpkı kitapta olduğu gibi Dante’nin yanında bir yol gösterici olan Vergil’in ruhu var.

Ancak oyunda Beatrice Dante’nin eşi olarak tanıtılırken kitapta Beatrice hakkında böyle bir durum söz konusu değil. Kitabın yazarı olan Dante Alighieri kendi hayatında Beatrice isimli bir kadına tutulmuş olduğu için kitaplarında onu bir karakter olarak barındırmaktan keyif alıyor. Oyun ise Dante’nin hayatındaki Beatrice’i alıp kendi kurgusal dünyasına ekliyor. Hikayenin orijinalini bilenler için hoş bir gönderme olan bu ekleme, kitap hakkında bilgisi olmayan oyuncuları yanlış bilgilendirebilir.

Hikayenin gidişatına baktığımızda ana hatlarıyla kitaptaki olayları takip etse de hack and slash bir oyun olmasından dolayı izlenen anlatım kitaba kıyasla daha agresif. Karakterlerin mizaçları değiştirilmiş. Olay cehennemde bir yolculuktan, cehennemi ezerek geçtiğimiz bir intikam hikayesine dönüşmüş. Oyun bu büyük değişimleri yaparkense “Cehennem” temasını bir kılıf olarak kullanmaktansa biz oyunculara cehennem atmosferini yaşatmak için oldukça çabalamış. Karanlık renk paleti, müzikleri ve yer yer rahatsız edici çevre tasarımları ile Dante’nin cehennem tasvirini başarıyla canlandırmış. Oyunda bol bol bulunan kitap göndermeleri ise Cehennem kitabını okumuş oyuncuların yüzlerini güldürmeyi başararak oyundan alınan keyfi arttırmış.

Oyun sırasında tıpkı kitapta Dante’nin karşılaştığı gibi tanıdık isimleri cehennemde görmek ve kitaptakinden ayrı olarak onların yazgısına karar vermek de oyuna eklenen hoş bir detay. Dante’s Inferno, yalnızca bir kitap uyarlaması değil; aynı zamanda 3. Haçlı Seferi sırasında yaşanmış bazı gerçek olayları da anlatıyor. Dante’nin sefer sırasında toplu olarak öldürdüğü masum insanlar 3. Haçlı Seferi sırasında gerçekten katledilen esir Müslümanlar. Gerçek bir olay ile başlayıp mitolojik bir maceraya dönüşen Dante’s Inferno, tarihi ve mitolojik öğeleri gayet güzel bir şekilde harmanlıyor. Bu harmanlama sonucunda ortaya içinde gerçekleri barındırsa da esas amacı gerçekleri anlatmak olmayan, sırtını Hristiyan Mitolojisi’ne ve Haçlı Seferlerine dayayan göndermelerle dolu bir oyun çıkmış.

Sonuç olarak farklı gerçeklikler ile kendi kurgusunu yaratmış olan Dante’s Inferno, Dante Alighieri’nin İlahi Komedya’sından ilham alarak 3 katmanlı bir hikayeyi sadece Cehennem üzerinden işlemenin yanında, tarihi olayları kendine zemin olarak kullanan başarılı bir yapım olsa da bu oyunu oynarken öğreneceğiniz her bilgi kitapla uyuşmayabilir. Dante’s Inferno’yu kitabı okumuş gibi olmak için değil de kitabı okuyup farklı bir yorumunu deneyim etmek için oynamanızı tavsiye ediyorum. Oyunu önceden oynayıp sevdiyseniz, Dante Alighieri’nin İlahi Komedya üçlemesini okuyup oyunda biriktirdiğiniz güzel anları ünlü şairin dizelerinde tekrar bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün