Bilim

Mars keşif aracı, kızıl gezegendeki mükemmel volkanları fotoğrafladı

Mars Yörünge Uydusu, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılan ve Mars etrafında yirmi yıldan uzun müddettir uçan bir uzay aracı. Son vakitlerde 25.000’den fazla yörüngeyi aşmış olan bu uzay aracı, Kızıl Gezegen’deki volkanların son derece detaylı bir imgesini yakaladı.

Mars Yörünge Uydusu’nun mükemmel volkan görünümü ve şaşırtan keşfi

ESA’nın yazdığı üzere, “muhteşem görünüm, volkanları, vadileri, kraterleri, bulutları ve hatta Mars’ın en büyük uydusu Phobos’u gösteriyor.”

mars kesif araci kizil gezegendeki mukemmel volkanlari fotografladi 0 juzrkVvd

İşte dış uzay görünümünde gördükleriniz:

– Olympus Mons: Sol alttaki en büyük çıkıntı Olympus Mons’tur, güneş sistemindeki en büyük volkandır. Arizona ile yaklaşık birebir büyüklükte olan bu volkan, 25 kilometre yüksekliğe ulaşıyor. (Everest Dağı 5.5 mil yüksekliğindedir.)

– Volkanik üçlü: Olympus Mons’un sağında, Ascraeus Mons, Pavonis Mons ve Arsia Mons isimli üç misal formda devasa volkan bulunmaktadır. Bunlar, patlayıcı olma eğiliminde olmayan kalkan volkanlarıdır. Bunun yerine, lav fışkırma yollarından akar, vakitle katmanlar oluşturur ve nazik bir eğim oluşturur. Sonuç olarak, sırt üstü konulmuş bir kalkanı andıran bir arazi formu oluştururlar.

– Sayısız krater: Mars, kraterlerle büsbütün kaplıdır. Kızıl Gezegen, güneş sistemi asteroid jenerasyonuna yakındır, milyonlarca asteroidle dolu bir bölgedir. Mars’a çarptıklarında, Mars atmosferi Dünya’nın atmosferinin yalnızca %1’i yoğunluğunda olduğundan, bu uzay kayalarının ısınma ve parçalanma mümkünlüğü daha düşüktür. Dahası, Mars büsbütün jeolojik olarak meyyit değildir – mars sarsıntıları orada sık sık meydana gelir – fakat kâfi jeolojik aktiflik ve volkanizma, yeni kraterleri yıkayacak yahut örtecek kadar değildir (Dünya’daki gibi).

– Mars bulutları: İmgenin üstünde ve altında, her iki kutbun da üstünde ve altında, büyük bulut örtüleri görebilirsiniz. Mars’ta bulutlar, su buzundan ve karbondioksit buzundan oluşur.

– Ay Phobos: Mars’ın karanlık, biçimsiz ayaı Phobos’u, Kızıl Gezegen’in üstünde dolaşırken görebilirsiniz. Nispeten küçük ve çok ağır değil, en uzun tarafı yalnızca 27 kilometre uzunluğundadır. “Phobos’un küre biçiminde olmasını sağlayacak kadar ağır değil,” diye açıklıyor Avrupa Uzay Ajansı. Dahası, tekraren güçlü uzay kayaları tarafından vurulmuştur. “Phobos, dev bir çarpışma tarafından neredeyse parçalandı ve binlerce meteor çarpması tarafından oyuklarla dolu,” diye belirtti NASA.

Bu etkileyici Mars görüntüsü, Kızıl Gezegen’in eşsiz coğrafyasını ve evrenimizin derinliklerindeki gizemleri keşfetme seyahatimizi aydınlatıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün