Elektrikli araç pazarı süratle büyürken, kullanılamaz hale gelen milyonlarca lityum-iyon bataryanın geleceği de kıymetli bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Ancak geri dönüşüm sayesinde bölümün sürdürülebilir formda büyüyebileceği belirtildi. Buna nazaran 2026 yılına kadar yollarda 85 milyon elektrikli araba olması bekleniyor.
Elektrikli araba satışları için bataryalarının geri sönüşümü kritik
Bataryalar, bir elektrikli aracın maliyetinin kıymetli bir kısmını oluşturuyor. Kullanım ömrünü tamamlamış bataryalar ise kapasitelerinin büyük bir kısmını koruyor. Bu bataryaların geri dönüştürülmesi lityum, kobalt ve nikel üzere pahalı metallerin tekrar kazanılmasını sağlayarak maliyetleri düşürebilir.
Bu da elektrikli araçların daha geniş kitleler tarafından ulaşılabilir olmasına katkı sağlayacak. Doğal direkt araçlarda kullanıma uygun olmadığını da belirtmek lazım.
Bir araştırma şirketinin paylaştığı sonuçlara nazaran 2025’in sonuna kadar 62 milyon elektrikli araba yollarda olacak. Hibrit araçlar ise 2025’te 23 milyon adede ulaşacak.
Geri dönüşüm ise çevresel yararlarının yanı sıra elektrikli araba satışları için ekonomik avantajlar da sunuyor. Lityum-iyon bataryaların tabiata atılması, toprak ve su kirliliğine yol açabilecek toksik unsurların sızmasına neden oluyor. Geri dönüşüm sayesinde bu riskler minimize edilirken, hammadde gereksinimi da azaltılarak daha bütçe dostu elektrikli araçlar üretilebilir.
Öte yandan Çin üzere önde gelen araba üreticilerine uygulanan gümrük vergileri, dalın büyümesini olumsuz etkileyebilecek bir faktör olarak öne çıkıyor. Geri dönüşüm ise batarya maliyetlerini düşürerek, bu vergilerin yarattığı fiyat artışlarını dengelemeye yardımcı olabilir.