Google’dan yapay zeka kullanmayanları kızdıracak haber! Çöp içerikler geliyor
Google Kitaplar, yapay zeka tarafından üretilen düşük kaliteli içeriğin endekslenmesi konusunda yeni bir tartışma başlattı. Bu nedenle artık google da yapay zekanın ürettiği “çöp içerik” olarak isimlendirilen bir sürü gereksiz bilgi de arama sonuçlarında çıkabilecek. Bu atak, yapay zeka kullanmadan özgün içerik üreten kısmı hayli kızdırdı. İşte ayrıntılar…
Google, yapay zeka tarafından üretilen kalitesiz kitapları öne çıkaracak
Arama sonuçlarında yer alan bu AI üretimi kitaplar, bilhassa lisan kullanımını tarihi olarak izleyen araştırmacılar için değerli bir araç olan Google Ngram görüntüleyicisini etkileyebilir. “Son bilgi güncellemem itibarıyla” üzere anlamsız bir cümleyi içeren ChatGPT üretimi kitaplar, artık arama ile kolaylıkla bulunabiliyor.
Bazı AI üretimi kitaplar, mevcut olayları yansıtmayan ve güncelliğini yitirmiş bilgiler içeriyor. Örneğin, “Bears, Bulls, and Wolves: Stock Trading for the Twenty-Year-Old” isimli içerik, finansal piyasalar hakkında sığ, Wikipedia seviyesinde bir tahlil sunuyor.
Diğer örneklerde, AI’ın bilgi güncellemeleri eski olduğundan, kitaplar yayımlandığı anda bile geçerliliğini yitirmiş bilgiler içeriyor. Google, bu yapay zeka üretimi kitapların Ngram görüntüleyici sonuçlarını etkilemediğini söylüyor.
Ancak, bu kitapların gelecekte Ngram görüntüleyicinin data setlerinden filtrelenip filtrelenmeyeceği meçhul. Şayet AI tarafından üretilen içerikler Ngram sonuçlarını etkilemeye başlarsa, bu, araştırmacıların kültürel değişimleri izlemesi için kullandığı bu aracın manasını ve güvenilirliğini büsbütün değiştirebilir.
AI tarafından üretilen metinler, Google Kitaplar’a dahil edilerek yeni modellerin eğitiminde kullanılabileceğini gösteriyor. Bu durum, AI içeriğinin kendi kendini besleyen bir döngüye girmesi riskini taşıyor. Google, yapay zeka tarafından üretilen kitapları Google Kitaplar’dan filtreleme konusunda bir siyaset geliştirip geliştirmediğini de açıklamıyor.
Bu durum, AI tarafından üretilen metinlerin yaygınlaşmasının, hem çevrimiçi içeriklerin doğruluğu hem de akademik araştırmalar üzerinde önemli tesirler yaratma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Google’ın bu mevzudaki yaklaşımı ve alacağı tedbirler, dijital yayıncılık dünyasında kıymetli bir dönüm noktası olabilir.
İnternette bilgi kirliliğine yol açabilecek çöp içeriklerin artan varlığı ve tesiri, dijital dünyada nasıl bir değişime yol açacak? Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.