OpenAI, son vakitlerde ChatGPT ‘ye geliştirdiği ses klon lama yapay zeka modeli olan Voice Generation ile sesli okuma özelliğini güçlendiriyor. Voice Generation, bireylerin seslerinden yalnızca 15 saniyelik bir örnek alarak sentetik bir ses oluşturabiliyor. Voice Engine, hudutlu erişime sahip.
Sadece 15 saniyede ses klon layabilen ChatGPT özelliği, araştırma gayeli kullanılacak
Voice Engine’in sonlu erişimine sahip olan şirketler ortasında eğitim teknolojisi firması Age of Learning, görsel öykü anlatım platformu HeyGen, sıhhat yazılımı üreticisi Dimagi, yapay zeka irtibat uygulaması geliştiricisi Livox ve sıhhat sistemi Lifespan üzere değerli isimler bulunuyor.
Bu şirketler, Voice Engine’i farklı maksatlar için kullanarak teknolojinin potansiyelini keşfediyorlar. Örneğin Age of Learning, evvelden yazılmış seslendirme içeriği oluşturmak ve öğrenciler için şahsileştirilmiş cevaplar sunmak için bu teknolojiyi kullanıyor.
OpenAI, Voice Engine’i geliştirmeye 2022’nin sonlarında başladı ve şimdiye kadar metinden sese dönüştürme API’si ve ChatGPT’nin Sesli Okuma özelliği üzere birçok alanda kullanıldı. Bu yeni teknoloji, yapay zeka alanında ihtilal niteliğinde bir adım olarak görülüyor zira yalnızca kısa bir ses örneğiyle gerçekçi bir ses sentezleme yeteneği sunuyor.
Ancak bu yeni teknolojinin kullanımıyla birlikte kimi etik ve güvenlik telaşları de ortaya çıkıyor. Bilhassa yapay zeka tarafından üretilen seslerin gerçek seslerle karıştırılması ve yanlış gayelerle kullanılması riski bulunuyor.
Bu nedenle OpenAI, Voice Engine’i kullanan şirketlerin makul kullanım siyasetlerine uymalarını koşul koşuyor. Örneğin, Voice Engine’i kullanarak üretilen seslerin AI tarafından üretildiğini açıkça belirtmeleri ve özgün konuşmacıdan müsaade almaları gerekiyor.
Gelin The Verge’ün paylaştığı yepyeni ses ve o sesten üretilen kayıtlara birlikte göz atalım.
Orijinal ses:
Yapay zeka tarafından üretilen ses kayıtları:
Siz ChatGPT ses klonlama hakkında ne düşünüyorsunuz? Niyetlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.