Uykusuzluk beyninizi yaşlandırabilir mi? Journal of Neuroscience mecmuasında yayınlanan bir çalışmaya nazaran, uyku eksikliği beynin yapılarını bir gecede yaşlandırabilir. Gelin ayrıntılarına birlikte göz atalım.
Uykusuzluğun bir de beyninizi yaşlandırdığı ortaya çıktı
Journal of Neuroscience’de yayınlanan yeni bir araştırmaya nazaran, tek bir gece dahi olsa uykusuzluk, beyninizin yaşlanmasına neden olabilir. Beyin yaşlandığında, bilişsel işlevleri azalıyor ve kimyasal değişimler yaşanıyor.
Uyku, bedenimizin günün yorgunluğunu atması ve güzelleşmesi için değerli bir vakit dilimidir. Beynimiz de bu süreçte bedenimizle tıpkı şeyi yapıyor. Hafıza konsolidasyonu, toksinleri temizleme ve yeni sinirsel yollar oluşturma yalnızca uyurken gerçekleşiyor. Kâfi uyku almazsanız, beyniniz kıymetli fonksiyonları yerine getirmek için gereğince vakit bulamaz ve bilişsel işlevleri etkilenir.
Yapılan bu çalışma, MRG’lerle beyin yapılarının yaşını, uykunun nasıl etkilediğini araştırıyor. İştirakçiler, yaş ortalaması 25.3 olan 19 ila 39 yaş ortası 134 sağlıklı gönüllüyü içeriyor.
Çalışma sırasında dört uyku şartı ölçüldü: Toplam uyku yoksunluğu (hiç uyumamak), kısmi uyku yoksunluğu (üç saat uyumak) ve kronik mahrumluk (beş gün boyunca beş saat uyumak) ve denetim kümesi (sekiz saat uyumak).
Dört kümeden yalnızca toplam uyku yoksunluğu kümesinin, tek bir gece uykusuzluktan sonra beyin yaşının istikrarlı bir halde bir ila iki yıl arttığı bulundu. Beyin yaşının öbür kümelerde değerli ölçüde değişmediği belirlendi. Ayrıyeten, tam bir gece uyku, beynin yaşlanma tesirlerini bilakis çeviriyor.
Bu çalışmanın, iştirakçilerin yaşı ve çalışmanın müddetiyle ilgili birtakım sınırlamaları bulunuyor. Bu nedenle, sonuçları farklı yaş kümelerinde ve uyku alışkanlıklarında uyku yoksunluğunun uzun vadeli tesirlerini araştırmak için daha fazla araştırmaya gereksinim duyuluyor.
Yani şayet beyninizin yavaşladığını hissediyorsanız, yapmanız gereken şey katiyetle uyumak. Daima uykusuzluk yaşıyorsanız, beynin yaşlanma etikleri kalıcı olabilir. Siz ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.