Elektrikli araçlar, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar derken şarj edilen piller hayatın merkezinde. Bugün piyasada yer alan pillerin ise büyük bir kısmı lityum iyon alaşımından meydana geliyor. Lakin bu lityum iyon şarjlı piller bir şarj döngüsüne sahip. Bu döngü sonunda ise pillerin değişmesi gerekiyor. Bilim insanları ise bu bitmiş lityum iyon pilleri tekrar doldurmanın yolunu buldu.
Bilim insanları bitmiş pilleri yine doldurmanın yolunu buldu
Lityum iyon piller, kullanım formu ve pilin yapısına nazaran 500 ila 1000 döngü ortasında bir şarj ömrüne sahip. Lakin bilim insanları bitmiş şarjlı pilleri yine doldurmanın yolunu buldu. Araştırmacılar şarj döngüsü bitimi sonrası kullanılamayan piller için özel bir enjeksiyon hazırladı.
Hazırlanan bu enjeksiyon bitmiş lityum iyon pillerin yine kullanılmasını sağlıyor. Toyota Ar-Ge laboratuvarında araştırmacılar, lityum naftalin bazlı bir enjeksiyon geliştirdi.
Bu enjeksiyon sayesinde şarj döngüsünün sonuna gelip bitmiş piller yüzde 80 oranında eski gücüne kavuştu. Birinci sonuçlara nazaran bitmiş piller bu karışım sayesinde en az 100 döngüye kadar yine kullanılabiliyor.
Araştırmacılar burada pilin yapısal olarak ne kadar sağlam olduğunun sonucu değiştirebileceğini de hatırlattı. Çünkü yapısal olarak deforme olmuş piller, bu enjeksiyonla bile yine kullanılabilir hale gelemiyor.
Elektrikli arabaların pilleri, cep telefonu pillerine nazaran daha uzun şarj döngülerine sahip olsa da bu kullanıma nazaran değişiyor. Bu da bitmiş pil için geliştirilen yine doldurma enjeksiyonunu daha da kıymetli hale getiriyor.
Bitmiş lityum iyon pilleri tekrar dolduran enjeksiyon, böylelikle eski pillerin de tekrar iktisada katılmasını sağlayacak. Bilhassa batarya değişimi yerine pili yine doldurma üzere bir kavram hayatımıza girme ihtimali var.
Her ne kadar biten pilleri bile doldurmanın yolu bulunmuş olsa da, lityum iyon pilleri dikkatli kullanmak değerli. Yine şarj edilebilen bu pilleri uzun mühlet şarjda bırakmamak ve tam bitmeden şarj etmeye başlamak, ömrünü uzatıyor. Tekrar geceleri telefonu şarja takılı bırakmak da pil sıhhatini etkileyen etmenler ortasında. Lakin son yıllarda çıkan akıllı telefonlar pil dolduğu vakit akımı keserek pilin ziyan görmesini büyük oranda engelliyor.