Bilim

Sayılar Sizi Oldukça Şaşırtacak: En Çok Resmî Lisana Sahip Olan 4 Ülke

Elbette her ülkenin, bölgenin ve cumhuriyetin resmî dil sayısı birbirinden farklıdır. Peki hangi ülkeler en fazla resmî dile sahiptir?

Gelin, bu sorunun cevabını verelim. 

4. Güney Afrika Cumhuriyeti (12 resmî dil)

sayilar sizi oldukca sasirtacak en cok resm lisana sahip olan 4 ulke 0 dRaZiZgl

Güney Afrika, çeşitliliği bir ilke edinen bölgelerdendir ve 11 dili, resmî statüde kabul etmiştir. En yaygın konuşulan diller Xhosa, Zulu ve Afrikaans’tır. Fakat İngilizce de yaygın olan bir diğer dil olarak ön plana çıkar.

Ayrıca 2023’te Güney Afrika İşaret Dili de resmî dil statüsü kazanmış ve böylece Güney Afrika Cumhuriyeti’nin resmi dil sayısı 12’ye çıkmıştır.

3. Mali (13 resmî dil)

sayilar sizi oldukca sasirtacak en cok resm lisana sahip olan 4 ulke 1 W3UWGwKm

Batı Afrika bölgesindeki Mali, toplamda 13 resmî dile sahip. 22 milyonluk nüfus, 80’den fazla dil konuşmakta ve Bambara, güncel olarak en yaygın konuşulan dil. 

Ayrıca Fransızca, 2023 yılına kadar resmî dil olarak kabul ediliyordu. Fakat son yıllarda Fransızca’nın statüsü düştü ve yerini farklı yerel dillere bıraktı. 

2. Zimbabve (16 resmî dil)

sayilar sizi oldukca sasirtacak en cok resm lisana sahip olan 4 ulke 2 WTXXOct4

Zimbabve’de 2013 yılında kabul edilen yeni anayasa ile 16 dil, resmî dil olarak kabul edildi. Bu karar, ülkedeki eşitliği ve dilsel çeşitliliği teşvik etmek amacıyla alındı. Shona ve Ndebele, en çok konuşulan diller arasında yer alırken ayrıca İngilizce, resmî dil olarak önemli bir konumda.

1. Bolivya (37 resmî dil)

sayilar sizi oldukca sasirtacak en cok resm lisana sahip olan 4 ulke 3 pQpZYlGP

Bolivya, 2009 yılında kabul ettiği anayasa ile yerli dillerin korunmasına yönelik bir adım attı ve 37 dili, resmî dil olarak belirledi. İspanyolca en yaygın dil olmasına rağmen Quechua gibi yerli diller de büyük bir nüfus tarafından konuşulmaya devam ediyor. 

Bu dillerden bazıları çok az kişi tarafından konuşulmasına rağmen kültürel mirasın korunması amacıyla resmî statüde tutulmaya devam ediliyor. 

Kaynaklar: The Collector, Guinness World Records

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün