Donanım İnceleme – XPG Levante
Su soğutma dediğimiz şey artık o kadar kolay ve pratik hale geldi ki işlemci üzerine fan takmak abes kaçıyor. Eskiden haftalarca tanklar, pompalar, borular resmen inşaat yapardık, artık su soğutma işlemci fanı takmaktan kolay.
Üstelik çok daha anlamlı da. Çünkü çoğu işlemci fanı özellikle de kutudan çıkanlar işlemcinin ısısını kasanızın doğal hava akışına uygun olmayan şekilde üfler. Yani kasanız havayı önden alıp arkadan atarken, işlemci fanınız orta yerde bir hortum açarak kasanızın genel hava akışını bozar ve ısısını yükseltir. Su soğutma ile bu ısıyı alıp radyatör ile dışarı attığınızda hem işlemcinizi daha etkili soğutmuş olursunuz, hem de kasadaki hava akışını mükemmel hale getirirsiniz.
Son zamanlarda bu pratik su soğutmalar çok gelişti, ben de eski su soğutucumu yenilemeye karar verdim. XPG Levante hem AMD hem de Intel sistemlerle uyumlu, süper sessiz çift geniş fanla desteklenen 240mm’lik büyük bir radyatöre sahip. Kurulumu kolay ama biraz vakit alıyor çünkü kurmak istediğiniz konfigürasyona göre parçaları dilediğiniz gibi birleştirtebiliyorsunuz. Yani dilerseniz kasanın altın veya üstüne monte edebilirsiniz, tamamen nasıl bir hava akışı kurduğunuza bağlı.
Hem fanları hem de soğutma bloğu çok güzel RGB aydınlatmaya sahip. Ben normalde yanar döner sevmem ama kasa o kadar güzel aydınlandı ki kapatmaya kıyamadım. Ayrıca soğutma bloğu çok geniş bakır yüzeye sahip ve radyatör de geniş olunca AMD’nin stok fanına kıyasla 10 dereceyi geçen soğutma farkı sağladı. Ses konusundaki fark ise çok daha dramatik oldu, resmen bilgisayarın sesini kesti.
Eğer işlemcinizin üzerinde bir fan dönüyorsa bence su soğutma alternatiflerine bakın mutlaka. Tek dikkat etmeniz gereken önce kasanıza sığar mı iyi hesap etmek, iki fanlılar genelde uyuyor ama üçlü olanlar sıkıntı çıkarabiliyor. Sağlam üretim kalitesi, yüksek performans ve RGB aydınlatmasıyla, XPG Levante çok iyi bir alternatif, üstelik 1000TL’den başlayan fiyatıyla rakiplerinden de daha ucuz.